Sunday

'INSTALL' PROGRAM DALAM MINDA ANAK

Assalamua'laikum..

Sudah agak lama saya membiarkan blog ni tanpa catatan. Sesekali saya yang melawat blog ni...sepi...

Hari ni saya nak kongsi berkenaan kaedah penyusuan. Mesti anda tertanya-tanya, apa kena mengena dengan install program pulak. Memang ada kena mengena! =)

Saya bukan la orang paling layak untuk berkongsi tentang kaedah penyusuan. Tapi, puan-puan terutamanya perlu mengambil perhatian tentang perkara yang kita lakukan semasa menyusukan bayi kita. Apa dia? Dah tentu sambil berbaring atau duduk sambil memangku bayi kan? Aktiviti lain? Contohnya, sambil menonton, sambil membaca, sambil mendengar radio, sambil berbual dan macam-macam aktiviti lain. Jadi apa kaitannya?

Perkara yang perlu diambil perhatian adalah:

Basmallah
Kadang-kadang bukan tak tahu, cuma terlupa je. Saya pun sama. Sejak anak yang pertama saya cuba untuk tidak lupa membaca Bismillahirrahmanirrahim sebelum memberi susu pada anak. Baca doa makan 'full version' pun boleh, siap dengan makna. Sambil bayi menyusu, sambil tu dia download doa yang kita bacakan tu. Kan senang nak ajar bila dia dah boleh bertutur nanti.

Zikrullah
Kalau menyusukan anak, dah tentu mengambil masa yang lama. Silap-silap kita pun boleh terlelap sama. Sebelum terlelap, kita berzikirlah. Moga-moga apa yang bayi kita dengar dapat membentuk peribadinya. Tak perlu yang susah-susah, cukuplah Laailahaillallah. Kalau hafal Asmaul Husna lagi bagus..=) Saya suka bercerita. Cerita la yang baik-baik pada anak..Apa saja kisah teladan yang anda tahu.

Tumpu Perhatian
Nak tumpu macamana? Nak tengok je bayi tu menyusu? =) Bukan..Yang ni lah yang saya nak kaitkan dengan tajuk di atas. Sedar atau tidak, kita adakalanya tak ambil perhatian tentang perkara lain yang kita lakukan semasa menyusukan bayi. Jika kita menonton, apa yang kita tonton. Jika kita membaca, apa yang kita baca. Jika kita mendengar radio, apa yang kita dengar. Jika kita berbual, apa yang kita bualkan. Pastikan semuanya yang baik-baik saja. Jangan menonton rancangan yang melalaikan, jangan mendengar radio yang melekakan, jangan berbual perkara yang buruk-buruk apalagi mengumpat!

Penting sangat ke nak ikut kaedah ni? Bagi saya, memang penting bagi sesiapa yang mahukan anaknya cemerlang. Memang penting sebab susu yang anak kita minum adalah dari badan kita. Dan sangat penting sebabnya bukan sedikit, tapi banyaknya faktor-faktor perlakuan ibu yang mencorakkan anak itu nanti.

Sambil menyusu, Ibu UPLOAD dan INSTALL program dalam minda anak-anak. Biar hanya kebaikan yang akan berlegar dalam mindanya.=)

Jom INSTALL!
http://www.youtube.com/watch?v=plaK29Bv5nU

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.