Tuesday

Hiburan Masakini
Setiap hari Sabtu malam pasti saya nantikan rancangan ini. Kalau balik ke rumah mak, mak saya join sekali tanpa ganjak. Mak saya memang minat program ni. Kalau ada sepuluh kali ulangan pun, mak saya akan tonton setiap kali ditayangkan. Mana taknye...Ketua Marhaban kampung. Saya tahu feel tu. Saya pun sama. Memang minat lagu-lagu arab. Terutama qasidah burdah ni. Apa lagi kalau Alwi Mustafa yang dendangkan. Touching!

Sebelum kenal Alwi, saya sangat meminati suara Mawi, Jamal Abdillah dan M Nasir. Saya pernah bergurau dengan suami saya.

"Best suara Mawi ni kan bang.." Masa tu Mawi popular, lepas menang Akademi Fantasia.
"Hmmm...suara abang tak sedap."
"Eh! Tapi suara abang la yang paling sedap dalam dunia."
Suami saya tergelak.
"Ye la, suara Mawi best pun tapi Su tak rindu. Suara abang kalau tak dengar sehari, rasa tak lengkap. Tak boleh tidur."


Boleh dikatakan, sekarang ni semua bakal di Islamkan. Dulu memang susah nak tengok program hiburan yang Islamik macam ni. Muzik yang saya kenal dulu adalah rock, disko, ada juga nasyid sikit-sikit. Cuma tak mendapat tempat dalam siaran televisyen. Saya minat Aerosmith, Enrique Iglasias, Celine Dion. Semua yang seronok-seronok, yang leka-leka. Alhamdulillah...sekarang ni boleh mendengar qasidah hingga tahap menusuk kalbu. Boleh menitis airmata. Itulah fitrah insan, akan kembali kepada agama. Sejak TV Alhijrah diperkenal, bau wangi Islam itu kian tersebar. TV3 pun dah buat program realiti Dai'e. Alhamdulillah.=)

Macam-macam program ilmu ada di TV Alhijrah. Ada orang tak suka pergi majlis ilmu, tak suka dengar ceramah, tak suka bersosial di masjid-masjid. Jadi dengan adanya TV Alhijrah, banyak juga yang boleh dituai. Apapun, bagi saya sendiri, menonton ilmu televisyen tak sama dengan diri kita sendiri hadir di majlis ilmu itu. Rohnya tidak sama! Namun begitu, jika tidak berkesempatan ke majlis ilmu, carilah ilmu di televisyen, internet dan buku-buku. Semoga TV Alhijrah terus bertapak dengan manfaat yang lebih meriah.

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.